Castelul Iulia Hasdeu se afla in Campina si este foarte usor de gasit urmand indicatoarele care te indruma la tot pasul catre acest monument al dragostei parintesti, supranumit si "templul metafizic" al lui Hasdeu. Cladirea te intampina cu un aer misterios si bizar. Ascultand povestea care se ascunde dincolo de zidurile acestui castel, te vei simti invaluit intr-o senzatie ciudata, de nedefinit. "Aici in fiecare loc materia spune ceva", scria Ion Luca Caragiale despre Castelul Iulia Hasdeu.
Cunoscutul savant si scriitor, Bogdan Petriceicu Hasdeu, a construit acest edificiu ca un cadou pentru fiica sa Iulia Hasdeu, care s-a stins de timpuriu, la varsta de 18 ani, de tuberculoza. Macinat de suferinta si durerea pierderii unicului sau copil, B. P. Hasdeu se dedica din 1888, anul in care tanara moare, spiritismului ca unic mod de a se consola si de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo.
De altfel, Castelul Iulia Hasdeu este recunoscut ca locul in care savantul organiza permanent sedinte de spiritism intr-o camera special amenajata, denumita "Camera obscura". Aceste momente in care B. P. Hasdeu intra in contact cu spiritul fiicei sale au conferit Castelului Iulia Hasdeu o aura legendara si au pus uneori monumentului pecetea unui loc straniu.
Iulia Hasdeu era un copil precoce, tanara scriind poezii, proza si teatru in limbile romana si franceza. Opera sa a fost publicata postum, prin grija parintelui ei la editura pariziana "Hachette". De la moartea copilei, B. P. Hasdeu a consacrat un adevarat cult fiicei sale. A construit intre ani 1888 si 1891 primul templu pentru Iulia, in cavoul din cimitirul "Bellu" din Bucuresti.
Intre 1894 si 1896, savantul a inaltat Castelul Iulia Hasdeu, dupa planuri desenate de el insusi (conform marturiilor documentare primul plan al castelului a fost desenat in 1893), inspirate, dupa cum ne asigura, de spiritul nemuritor al copilei. Manuscrisele arata ca planul initial al castelului era altfel conceput, asemanandu-se cu cel al unei catedrale. Treptat a fost modificat pana la forma finala: trei turnuri de piatra, crenelate, cel mijloc fiind domul care adaposteste "templul". Acest turn gazduieste o statuie din lemn care-l infatiseaza pe Iisus, o creatie absolut uluitoare. Ion Luca Caragiale scria in articolul "O vizita la Castelul Iulia Hasdeu", publicat in "Epoca" din 1896: "In rand cu galeria, deasupra stalpului pe care se reazima scarile, este un pod sustinut de stalpi subtiri de fier; deasupra acestui pod sta sub domul albastru statuia Mantuitorului, odata si jumatate marimea naturala. Statuia este de lemn, si colorata, dupa stilul evului mediu, este o opera de rara frumusete a sculptorului Casciani din Paris".
In prezent, Castelul Iulia Hasdeu gazduieste practic muzeul memorial al lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a trait aici ultimii zece ani din viata sa. Vizitatorii pot admira numeroase obiecte ce au apartinut familiei Hasdeu, cum ar fi tablouri, statui, icoane, ceasuri, mobilier, carti, manuscrise, etc. De asemenea, muzeul pastreaza jurnalul Iuliei Hasdeu, calimara sa si un caiet de aritmetica. Tot in camera dedicata tinerei, intr-o vitrina este asezata papusa Iuliei, cu cap de portelan.
Pe domeniul Castelului Iuliu Hasdeu se afla un parc vast, unde pot fi admirate cateva sculpturi foarte interesante.
Ceea ce mi s-a parut deosebit de interesant au fost audioghidurile (vezi foto mai jos) pe care vizitatori le primesc la intrare. Tehnologie de ultima ora! 🙂 Aceste aparate te insotesc pe tot parcusul vizitei, povestindu-ti, in limba romana sau engleza, tot ceea ce trebuie sa stii despre Castelul Iulia Hasdeu. Toate obiectele din muzeu poarta un numar, pe care trebuie sa-l tastezi pe audioghid pentru a afla detalii despre el.