Biserica de sub lac, lacasul inghitit de ape

Aflata in judetul Cluj, comuna Belis, Biserica de sub lac se arata vizitatorilor curiosi ai zonei Transilvanene doar vara, atunci cand razele soarelui nu dau voie norilor sa mai ude din cand in cand pamanturile. In perioadele in care seceta mistuie recoltele localnicilor, din adancurile unuia dintre lacurile Muntilor Gilaului, ies la suprafata ruinele unei biserici construite de primii pastori care s-au asezat in acele locuri.

Nu exista documente care sa ateste data la care a fost intemeiat Belisul sau cand a fost construita Biserica de sub lac. Totusi unii istorici merg pe ideea ca aceasta comuna a fost intemeiata de ciobanii care isi petreceau mult timp prin zona datorita pasunilor cu iarba frageda care faceau deliciul oilor. Deoarece zona ii ajuta sa-si practice meseria mai bine, fara sa mai strabata muntii, ciobanii si-au construit aici locuinte permanente. Primele documente care mentioneaza Belisul, comuna asezata la 1000m altitudine in zona cuprinsa intre Muntii Gilaului si Bihor Vladeasa. dateaza din 1737.

Despre biserica, aceasta dateaza din secolul al XIX-lea si impresioneaza vizitatorul care exploreaza zona in sezonul secetos, cand iese de sub apele lacului. Pozitia este una interesanta, lacasul de cult fiind amplasat pe capul unuia dintre malurile lacului Fantanele. De fiecare data cand iese de sub ape, biserica devine vedeta in fotografiile turistilor curiosi.

Dupa sezonul secetos, biserica se scufunda la 30 de metri sub lac, ramanand accesibila doar temerarilor care au curajul sa se aventureze in apele reci ale lacului.

Cum a ajuns biserica sa fie inghitita de ape? La un moment dat. Cu multi ani in urma, Belisul era construit in jurul bisericii care veghea asupra pacii spirituale a locuitor, dar armonia s-a terminat odata cu raspandirea uni zvon conform caruia satul urma sa fie ras de pe fata pamantului de o viitura. Speriati, localnicii si-au strans toata agoniseala de o viata si s-au mutat mai sus, acolo unde apele nu puteau ajunge. Doar biserica a ramas sa tina piept apelor care au venit pana la urma si au scufundat vechea vatra a satului si odata cu adapostul spiritual al locuitorilor din Belis

Daca vrei sa ajungi sa vezi Biserica de sub lac, trebuie sa urmezi drumul european E60 Oradea-Cluj-Brasov, iar de la Huedin sa mergi pe DJ 101 catre satul Belis.

Merita sa-ti planuiesti o vacanta in zona deoarece ai ce vedea: Biserica fortificata de la Valeni, Bradul lui Horea de la Padurea Scorusel, Cetatile Radesei, Izbucul si Cheile Galbenei, Pestera Aluna, Ghetarul Scarisoara, Pestera Ursilor, Rezervatia Naturala Cetatile Ponorului si Parcul National Muntii Apuseni

tendenz.ro
lensa.ro
pentruanimale.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro