Dognecea, o comuna ce se ascunde la poalele Muntilor Dognecei si se intinde de-a lungul unui rau pe o distanta de 7 kilometri.

Denumirea comunei Dognecea vine de la cuvantul de origine slava “dugaeske” si inseamna ''lunga'', adica reprezinta cei 7 km pe care se intinde comuna.Localitatea se afla in judetul Caras Severin ,in apropiere de resedinta judetului – Resita.

Comuna este renumita in judet,dar si in judetele invecinate,mai ales in randul timisorenilor care in ultimii ani au ridicat numeroase case de vacanta.Insa potentialul acestei comune a fost renumit inca pe vremea imparatesei Maria Tereza despre care se spune ca vizita ,in mod special, aceasta zona datorita efectului terapeutic al aerului.

In urma unor studii realizate de catre o delegatie din Germania s-a constatat ca aerul concentrat din zona este similar cu cel al unei statiuni balneoclimaterice,precum statiunea Baile Herculane.

Alt lucru apreciat, inca de pe vremea imparateselor este apa plata de o calitate superioara. Apa izvoraste din stanca de calcar, se filtreaza prin sisturi cristaline de 200-300 de metri, are o durata de valabilitate foarte mare, de pana la 7 ani, si o puritate microbiologica extraordinara.

Izvorul apei romanesti cu aceste calitati deosebite este in satul Calina(apartine comunei Dognecea), Caras- Severin, unde nu mai locuiesc decat 40 de oameni, dintre care jumatate lucreaza pentru scoaterea la suprafata, prelucrarea si imbutelierea apei Perenna. Testele realizate de catre Organizatia Mondila a Apelor Minerale au scos in evidenta calitatile aproape identice dintre aceasta apa-Perenna si apa Evian,numarul 1 in lume.

Autoritatile din Dognecea sustin ca dupa 1990 se resimte o scadere economica a fostei asezari miniere din cauza ca fostele mine s-au inchis iar somajul a inceput sa creasca.

“Comuna Dognecea a avut importanta economica in judeţ pana in anul 1990, in perioada de tranzitie unitaţile economice importante au disparut si din cauza lipsei unei abordari strategice care sa implice toti factorii interesati. S-a ajuns ca in acest moment sa ne aflam intr-o situaţie de subdezvoltare economica, ce necesita o abordare inovatoare, durabila”, spune primarul comunei Dognecea, Elena Moisa.

Dincolo de aceste aspecte economice,Dognecea ramane un loc ''cuibarit'' la poalele dealurilor inalte,o localitate cu intrarea pazita de doua lacuri: Lacul Mare si Lacul cu Nuferi.

Lacul Mare e locul ideal pentru cei pasionati de pescuit cat si pentru inotatorii ravniti. Pe malul Lacului Mare s-a dezvoltat complexul turistic Pensiunea “ Colt de Rai''. Aici ,turistii au posibilitatea de a se caza,de a lua masa la restaurantul ce este situat pe malul lacului si in acelasi timp de a admira peisajul deosebit ce imbina imagini ale dealurilor, padurii cat si a apei lacului ce se intinde armonios de-a lungul soselei.

Sursa Foto: Turism Mioritic

Lacul cu nuferi,este un loc situat intre paduri, la numai 15 minute de mers pe jos inafara localitatii.Aici putem gasi o splendoare de peisaj: un lac care poate fi ocolit in numai jumatate de ora ,un loc unde te poti relaxa admirand frumusetea inocenta a nuferilor si de asemenea un lac unde poti inota sau te poti plimba cu barca, inspirand aerul puternic si curat al naturii.

Sursa Foto: Turism Mioritic

Adelina Elena Baciu, a fost, a vazut si i-au placut toate frumusetile pe care Dognecea le are de oferit.