In Muntii Bihorului, mai exact in Valea Sighistelului, la doar cinci kilometri de satul cu acelasi nume se localizeaza nu doar o minune a naturii, ”loc de joaca” perfect pentru speologi datorita structurii pesterii si a galeriilor sale absolut impresionante, ci si pentru istorici si arheologi care au tema de casa complexa: sa descifreze ce mesaje au vrut sa transmita stramosii care au locuit acele locuri in urma cu 35.000 de ani.

Picturile rupestre din Pestera Coliboaia au fost descoperite la sfarsitul anului 2009 de catre un grup de speologi care, dupa ce au reusit sa treaca prin galeriile pline cu apa ale pesterii, au ajuns intr-o galerie inalta unde se au fost surprinsi sa constate dovezi clare ale faptului ca in Coliboaia au locuit candva oameni. Conform urmelor, oamenii nu erau singurele fiinte care isi gasisera adapost in pestera, fiind descoperite si o serie de oase de urs, precum si semne clare care atesta ca aceste animale si-au gasit aici un loc care le oferea siguranta si protectie.

Vechimea picturilor rupestre care reprezinta un bizon, un cal, posibil o felina, unul sau doua capete de urs si doi rinoceri a fost confirmata si de catre un grup de specialisti francezi. De asemenea, in pestera s-a descoperit si o gravura reprezentand un tors de femeie, avand cel mai probabil, rolul unui simbol.

Pestera Coliboaia are o lungime totala de 750m si este traversata de un rau, fapt care face foarte greu accesul speologilor de ocazie. De aceea nici nu este deschisa publicului larg, fiind destinata doar actiunilor de cercetare care au autorizatia Federatiei Romane de Speologie si a Administratiei Parcului National Apuseni.


Unica in Europa Centarala si de Est prin vechimea picturilor pe care le adaposteste, Pestera Colibasi a adus in premiera dovezi ale vietii civilizatiei umane in aceasta regiune, civilizatie care apartinea unei perioade vechi ale artei parietale, Gravettian sau Aurignacian.

Sursa Foto: www.2012en.ro