In defileul Crisului Repede, pe soseaua E60 ce leaga Oradea de Cluj Napoca, se afla Ciucea, o localitate pitoreasca recunoscuta pentru domeniul cumparat aici de poetul Octavian Goga. Proprietatea, transformata in Muzeul Memorial Octavian Goga, cuprinde un castel, cateva corpuri de cladire varuite, de culoare alba, o manastire de maici si o biserica de lemn cu hramul Nasterea Maicii Domnului, construita in 1575 (un superb monument de arhitectura taraneasca, adus de sotia poetului, Veturia Goga, din comuna Galpaia in 1939), o casa de vanatoare si renumitul mausoleu al iubirii. Acest ultim edificiu este cu siguranta principalul punct de atractie al domeniului Goga.

mausoleul iubirii octavian goga2Practic, Octavian Goga a cumparat domeniul in 1920 de la Boncza Berta, vaduva marelui poet maghiar Ady Endre. Odata ajuns proprietar, Goga incepe refacerea si restaurarea domeniului, ample lucrari avand loc intre anii 1921 si 1926. In aceasta perioada, se ridica un gard de piatra zidita al intregii incinte, avand peste un kilometru lungime si doi metri inaltime, se contruieste cunoscuta "casa de pe stanca" (considerata de Octavian Goga casa de vanatoare - asa cum arata si numele - direct pe o stanca naturala deasupra drumului) si se modifica esential castelul marindu-l, etajandu-l si schimbandu-i arhitectura, conferindu-i un stil apropiat de cel brancovenesc. Dupa moartea poetului, in 1938, soprana Veturia Goga isi dedica toate eforturile pentru constructia "Mausoleului iubirii", locul de veci al lui Octavian Goga si, ulterior, al domniei sale.

mausoleul iubirii octavian goga1Monumentul funerar s-a realizat prin stradaniile extraordinare ale Veturiei Goga, care noteaza intr-un jurnal: "In primavara anului 1938 ne plimbam prin gradina cand, dupa o hotarare definitiva, am desemnat locul unde sa ridicam mormantul. Astfel ii cunosteam dorinta". De altfel, in testamentul redactat in mai 1936, cu exact doi ani inaintea mortii sale, Goga afirma: "... Doresc sa fiu ingropat la Ciucea, daca nevasta mea va putea sa faca o cripta, unde sa se aseze si ea spre odihna de veci, dupa o viata plina de goana si de chinuri in slujba altora...".  Interesant este faptul ca "Mausoleul Iubirii" evidentiaza cel mai bine dragostea pe care Veturia o purta poetului. Practic, constructia monumentului a durat 20 de ani, timp in care sotia lui Octavian Goga a realizat cu mainile sale placarea cu mozaic a impunatorului edificiu. "Douazeci de ani am lucrat la acest mozaic si eram intr-o lupta continua... Luam mainile de pe lucru si cadeam in disperare si oboseala. Imi spuneam: <Mi-am luat o insarcinare si trebuie sa o duc pana la capat>... Nu doresc altceva decat, facandu-mi datoria aici, sa trec si eu impacata, dincolo, in somnul cel mare...", marturisea Veturia Goga.

mausoleul iubirii octavian gogaMausoleul a fost inaugurat oficial in 1958, cand ramasitele pamantesti ale lui Octavian Goga au fost mutate din mormantul provizoriu in sarcofagul edificiului. Monumentul funerar,  impresionant prin marime, stil si frumusete, este astazi loc de odihna vesnica pentru cei doi soti. Mesajul care te intampina pe peretele frontal al "Mausoleului Iubirii", scris cu mozaic de Veturia Goga, este reprezentat de o strofa din poemul lui Goga "Din larg":

"Jur-imprejur e largul care canta,

E soare-n cer, e sarbatoare sfanta

Si-n vreme ce mi-a amutit pamantul

Fiorul pacii-n suflet mi se lasa

Eternitati imi flutura vesmantul

Simt Dumnezeu cum ma primeste-n casa."