Recunoscut ca zona de agrement cautata de turisti, mai ales pe perioada verii, Lacul Cincis ascunde legende si povesti spuse de localnici cu patima. Misterios si pitoresc, acest lac de acumulare te cucereste iremediabil. Am fost in mai multe randuri aici, atras de linistea pe care o confera locul si de senzatia de implinire. Cuvintele pot exprima cu greu senzatiile si sentimentele care-ti vor bucura sufletul. Fie ca vrei sa te scalzi si sa te bronzezi, fie ca vrei sa pescuiesti (in toamna lui 2008 un pescar a reusit sa prinda un adevarat monstru - un crap de aproape 50 de kilograme) sau - pur si simplu - sa lenevesti in natura, Lacul Cincis este un loc ideal.

lacul cincis1

Il gasesti la vreo 10 kilometri de Hunedoara, pitit in Muntii Poiana Rusca. Este inconjurat de o sumedenie de case de vacanta si pensiuni. Lacul Cincis este amenajat pe amplasamentul satului Cincis, din anul 1962, cand au fost stramutate de aici peste 800 de familii. Satul Cincis dateaza din jurul anului 1300, numele asezarii fiind, se pare, dat de cei cinci insi care au intemeiat satul, facandu-si aici cinci case. Exista o istorioara care spune ca cei cinci intemeietori (bunicul, fiul si trei nepoti) erau luptatori viteji, care l-au salvat pe imparatul lor din prinsoarea turcilor, intr-o lupta data la locul numit astazi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca rasplata plaiul Cincis.

lacul cincis

Faptul ca apele lacului de acumulare au inghitit satul Cincis, doua biserici - dintre care una atestata documentar in 1360 - si cimitirele asezamantului au dat nastere unor legende despre furia spiritelor celor morti care bantuie locul. Aceste istorioare spuse de localnici au facut ca Lacul Cincis sa capete si supranumele de "Lacul blestemat". Ziarele au vorbit in mai multe randuri despre aceste legende. Cotidianul "Libertatea" a publicat un amplu reportaj despre "Lacul blestemat", aducand in prim plan istorisirile localnicilor.

<"Oile nu se apropiau de lac, iar in miez de noapte se vedeau, uneori, spiritele celor morti care bantuiau pe suprafata apei. Nu mai vorbesc despre furtuni iscate din senin in mijlocul lacului. Era clar pentru toata lumea ca Lacul Cincis e blestemat", povesteste Ionel Craznic, un localnic. Anii au inceput sa se astearna incet-incet peste lac. In perioade de seceta, nivelul apei incepea sa scada, iar turla uneia dintre bisericile aflate la 25 de metri sub apa iesea la suprafata. Oricine trecea atunci prin zona isi facea cruce si se indeparta grabit. "Nu puteai sa vezi asa ceva fara sa te cutremuri. Satenii veneau pe malul lacului si isi plangeau mortii ingropati in cimitirele acoperite de ape. Si blestemau", isi aminteste Costin Marcus, un om al satului. Au urmat apoi alte intamplari care au generat legende. "Aproape in fiecare an cineva se ineca, dar cadavrul nu mai iesea niciodata la suprafata. Prin anii '70 s-a inecat un fotbalist, iar autoritatile de atunci au facut eforturi disperate sa-i recupereze cadavrul. Scafandrii care coborau pe fundul lacului ieseau la suprafata ingroziti. Povesteau despre serpi si despre faptul ca era intuneric bezna. Unul dintre ei a ajuns in zona unde se aflau cimitirele, a iesit la suprafata si nu a mai scos un cuvant. A stat internat la spitalul de nebuni aproape un an", ne-a spus Ionel Craznic.> - Libertatea